SOCIALE MEDIA

VEURNE

Veurne en het klimaat: rijden, fietsen, rijden

Foto: DVG

Gepubliceerd

op

“Veurne en het klimaat” bespreekt de komende weken allerhande tips om als Veurnaar de opwarming van onze aarde tegen te gaan. Ook zal u hier lezen wat de politici in Veurne kunnen ondernemen.

Autorijden in Veurne is geen makkie en al zeker elektrisch rijden niet. We hebben slechts vijf oplaadpunten en het zijn allemaal type 2 stekkers.

Oplaadpunten in Veurne

Wat naast elektrisch rijden?

Waarom zegt u: ‘Ik zal de fiets maar nemen naar ’t stad.’? Omdat het beter is voor het klimaat? Neen, omdat er geen parking genoeg is. En waarom daarop niet inspelen als politieker in Veurne?  Maak ’t stad autovrij. De bevolking zal veel meer de fiets nemen.
Zorg voor meer oplaadpunten voor elektrische auto’s net buiten de autovrije zone en erin dan weer veel fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. Zorg er in de winter dan weer voor dat eerst de fietspaden gestrooid worden en dan pas de wegen. Nog een reden meer om de fiets te nemen.

De burgemeester zegt dat de huidige bestuursploeg meer wil inzetten op fietsverkeer i.p.v. het promoten van verkeer op de ringweg.

“Concreet voor de fietser willen we eindelijk de geplande fietspaden tussen Avekapelle-Diksmuide, Veurne-De Panne en de Vaartstraat voltooien. Ook nieuwe fietsaansluitingen en fietsdoorsteken op de bedrijvenparken realiseren, een nieuwe beveiligde fietsenstalling laten bouwen aan het station, een nieuwe trage verbinding realiseren door het militair domein naar Koksijde-Dorp, een fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Veurne-Nieuwpoort en Vaartstraat voor de Suikersite en de wijk De Nieuwstad,  huurfietsen ter beschikking stellen aan KMO’s om werknemers te overtuigen hun reisgedrag te wijzigen, deelfietsen exploiteren aan het station en de dienst Toerisme, experimenteren met buurtfietsstallingen in wijken en een aanmoedigingssysteem ontwikkelen voor fietsende scholieren”, aldus burgemeester Peter Roose.

Dit zeer ambitieus “fietspakket” moet de inwoners méér overtuigen om de fiets te nemen naar hun werk of school, want dit zijn uiteindelijk het grootste aantal verplaatsingen in een dag, niet het winkel- of recreatief verkeer.

Utopie

Oké, het is misschien allemaal wat veel ineens, maar het is wel mogelijk. Kopenhagen is het perfecte voorbeeld. Ze zijn goed op weg om over tien jaar volledig autovrij te zijn.

Men bouwt geen duurzame samenleving op een economisch kerkhof.

Burgemeester Roose is niet overtuigd dat we een anti-autobeleid moeten voeren en dus parkeerplaatsen schrappen om iedereen op de fiets te krijgen. Roose: “We moeten wel het fietsen voor korte afstanden nog veel meer aanmoedigen. We hebben met onze lokale middenstand en horeca immers ook een verzorgende functie naar de omliggende gemeenten en deelgemeenten en kunnen moeilijk zeggen dat ze niet meer welkom zijn met de auto. Men bouwt geen duurzame samenleving op een economisch kerkhof.”

 


Geraadpleegde bronnen:
http://newsmonkey.be/article/73759
https://nl.chargemap.com/cities/veurne-BE

Met dank aan burgemeester Peter Roose.

Gaethan is frontman van DVG. Hij houdt zich vooral bezig met het uitdenken van nieuwe ideeën. O.a. het N8-debat werd door hem gerealiseerd. Tijdens het seizoen Gaethan Bakt Ze Bruin monteert hij de afleveringen, afgewisseld met Louis.

Reacties
profile-sample2

NIEUWS VIA MAIL
Vul hier uw mailadres in en u ontvangt alle nieuwsberichten in uw mailbox.

profile-sample2


Op zoek naar weersvoorspellingen elders in de Benelux? Neem dan zeker eens een kijkje op de website en Facebookpagina van Noodweer Benelux!


NOODWEER BENELUX

NOODWEER.BE
Advertentie

© 2019 De Veurnsche Gazette - De Veurnsche Gazette is een initiatief van enkele 17-jarigen uit Veurne.