SOCIALE MEDIA

VEURNE

Eerste hittegolf van het jaar in de maak voor Veurne?

Gepubliceerd

op

De weermodellen zinspelen op een zeer heet scenario voor volgende week. Midden volgende week stijgt het kwik zelfs boven de 35 graden! Het wordt niet alleen bijzonder warm, ook de zon zal zich regelmatig laten zien.

U heeft het ongetwijfeld al vernomen in de nationale pers: volgende week wordt het bijzonder heet! Mogelijks dat we zelfs het all-time warmterecord van 38,8 graden, gemeten in Luik-Monsin (2 juli 2015) en Hechtel-Eksel (27 juli 2018), verbreken.

Als we kijken naar onze regio, dan kunnen we ons best focussen op het weerstation op de militaire basis in Koksijde omdat dit een officieel station is. De hoogste temperatuur in Koksijde gemeten
(sinds 1949) is 36,2 graden. Deze temperaturen werden waargenomen op 6 augustus 2003. Als we hier woensdag en vooral dan donderdag overgaan (wat vrij reëel is), dan hebben we donderdag de warmste dag in 70 jaar, en hoogstwaarschijnlijk ooit gemeten te pakken. We zetten komende week even op een rijtje.

Maandag

We beginnen de week op maandag met een aangename zomerdag. De zon krijgt alle kansen, maar moet zien af te rekenen met enkele hoge wolkensluiers (al zal dat geen probleem zijn). Door een wind uit zee loopt het kwik nog niet geweldig hoog op, we komen uit rond 25 graden.

Op maandag verwachten we vooral nog wat hoge bewolking, maar de zon zal daar weinig moeite mee hebben.

Dinsdag

Vanaf dinsdag stijgt het kwik naar tropische waarden. We verwachten maxima tot 31 of 32 graden in Veurne. later op de namiddag zou een zeebries kunnen opsteken al is het lang niet zeker dat deze tot in Veurne geraakt. Bovendien zijn de meeste wolken verdwenen en is het gewoon zonnig.

Op dinsdag wordt het tropisch warm. Niet alleen in het binnenland, ook aan zee.

Woensdag en donderdag

Woensdag en donderdag kunnen we samen nemen als twee dagen met ongezien warm weer (althans voor de kustregio). Op woensdag klimt het kwik snel boven de 30 graden en komen we net na de middag uit op 34 of 35 graden. Daarna steekt een stevige zeebries op die de hitte snel verdrijft richting het binnenland. Ook ’s avonds zal het hierdoor net wat sneller afkoelen dan op dinsdagavond, wat ons de gelegenheid biedt om alle ramen en deuren nog eens wijd open te gooien.

Want op donderdag krijgen we de hoofdschotel. De wind waait matig uit het zuiden waardoor een eventuele zeebries geen kans heeft. Rond 06u zitten we nog om en bij 17 graden, maar het kwik begint al snel aan een steile klim naar boven. Rond de middag hebben we al 35 graden of zelfs meer te pakken en op het eind van de namiddag voorspellen de weermodellen zo’n 38 à 39 graden… De kaap van 40 graden komt zo wel heel dichtbij…

De situatie op donderdag moeten we goed opvolgen de komende dagen. Indien de achtergrondstroming minder sterk is zou er een (welgekomen) zeebries kunnen opsteken, maar voorlopig geeft quasi geen enkel weermodel dit aan.

De voorspelling van het Europese weermodel zegt genoeg. Donderdag kan het lokaal tot 39 graden worden in ons land!

En wat op vrijdag?

Tijdens de nacht naar vrijdag zou het nog zeer warm blijven. Pas vrijdagochtend ruimt de wind naar het westen en koelt het af. Vrijdag zou het dan eerst nog warm kunnen worden, alvorens we nog in de voormiddag opnieuw een afkoeling krijgen. Mogelijks gaat dit gepaard met onweersbuien maar ook dit gegeven wordt voorlopig niet echt ondersteund door de weermodellen.

Conclusie

De conclusie is simpel, halen we morgen en vrijdag de kaap van 25 graden, dan hebben we een hittegolf te pakken in Veurne (de voorwaarden zijn immers 5 dagen meer dan 25 graden waarvan 3 dagen 30 graden of meer). Maar los van dit feit, woensdag en vooral donderdag worden zeer hete dagen met mogelijks record temperaturen. Wat mij betreft mogen de weermodellen gerust een zeebriesje berekenen op donderdag maar dit staat (zoals hierboven reeds vermeld) voorlopig nog niet ingetekend.

Louis is de oprichter van De Veurnsche Gazette. Hij houdt zich vooral bezig met het weerbericht en het onderhouden van de websites (DVG en WT + app). Ook nieuwe websites en apps zijn door hem gecreëerd. Af en toe schrijft hij ook artikelen voor de DVG-site en voor Noodweer Benelux.

Reacties
profile-sample2

NIEUWS VIA MAIL
Vul hier uw mailadres in en u ontvangt alle nieuwsberichten in uw mailbox.

profile-sample2


Op zoek naar weersvoorspellingen elders in de Benelux? Neem dan zeker eens een kijkje op de website en Facebookpagina van Noodweer Benelux!


NOODWEER BENELUX

NOODWEER.BE
Advertentie

© 2019 De Veurnsche Gazette - De Veurnsche Gazette is een initiatief van enkele 17-jarigen uit Veurne.