SOCIALE MEDIA

VEURNE

RESULTATEN POLL: Wat vindt u van het aanbod voor de plaatselijke jeugd in Veurne?

Gepubliceerd

op

Naar aanleiding van de vele negatieve commentaren op sociale media over het feit dat de (muziek)activiteiten voor de jongeren te vroeg zouden beëindigd worden in Veurne, stelde De Veurnsche Gazette aan u de vraag: “Wat vindt u van het aanbod voor de plaatselijke jeugd in Veurne?” Tijdens het stemmen op de poll vroegen we u om uw antwoord extra te verduidelijken. Dit door middel van voorbeelden en/of uitleg te geven. De resultaten van de poll en de reactie van burgemeester Peter Roose zijn hieronder te bezichtigen. We benadrukken dat deze steekproef niet representatief is op basis van de vrijwillige respons.

Meer dan voldoende inspanningen: Bij deze categorie kregen we een beperkt aantal stemmen, waaronder slechts één iemand zijn/haar antwoord wou verduidelijken:

– “Als er op de Grote Markt iets te doen is met muziek tot ’s avonds laat kunnen de kinderen niet slapen.”

Voldoende inspanningen: 13 % van de mensen stemde voor deze categorie. Hierbij enkele argumenten:

– “Vergeleken met een aantal jaar geleden zijn er meer festiviteiten: Veurne La Fête, Club Zena, Kiosk Matinee, acts in Jeugdhuis De Palette,…”
– “Ik denk dat er vanuit jeugdverenigingen heel wat initiatieven komen, maar dat er zodanig veel regels worden opgelegd dat het hen systematisch moeilijk wordt gemaakt om dingen te organiseren.”
– “Op vlak van sport is er voldoende, jammer genoeg scoort Veurne maar matig op vlak van uitgaan.”

Weinig inspanningen: Meer dan 54 % van de mensen, de absolute meerderheid dus, stemde voor deze categorie. Hierbij enkele argumenten:

– “Bijvoorbeeld om iets te organiseren in Furnevent kost het al verschrikkelijk veel geld om nog maar de installaties te kunnen huren. En het ligt nog eens op de meest ‘onnozele’ plek om als jeugd veilig naar toe te kunnen gaan.”
– “Het bestuur doet wel degelijk inspanningen, maar ik heb de indruk dat er vroeger iets meer werd getolereerd. Voorbeelden: sluiting kermis waarbij de muziek om 00.30-01.00 uur uit moet, terwijl de mensen toch op straat blijven praten. Op zich zou de ‘overlast’ met muziek dus amper verschillen. Een ander voorbeeld is dat de feestjes die vroeger op de Appelmarkt werden georganiseerd, nu blijkbaar verplicht moeten uitwijken naar Furnivent. Furnivent is wel een goed initiatief, maar ligt toch ferm afgelegen van andere uitgaansmogelijkheden.”
– “Van zondag tot donderdag in het hoogseizoen zijn de cafés al meestal vroeg gesloten. Veurne Kermis vindt 1 maal per jaar plaats en de muziek moet om 1.00 uur stilgelegd worden. Een beetje verdraagzaamheid van de omwonenden zou niet misstaan. Gaan ze Veurne la Fête ook om 1.00 uur komen stilleggen?”

Zeer weinig inspanningen: 31 % van de mensen koos voor deze categorie en is dus bijzonder ontevreden over het aanbod voor de plaatselijke jeugd. Hierbij enkele argumenten:

– “De Sangria party werd afgeschaft, nieuwe plannen voor meer activiteiten onder de jeugd werden afgeschaft! Mensen die op de markt wonen moeten toch ook beseffen dat als ze een stille buurt willen, ze beter in een wijk gaan wonen! Veurne wordt een spookstad!”
– “Veurne organiseert te weinig evenementen voor de jongeren. Wanneer er wel een evenement is, dan wordt al snel duidelijk dat er vroeg op de avond géén muziek meer mag gespeeld worden. Ook het jeugdhuis dat Veurne bezit is zijn ziel verloren. Veurne heeft zo veel potentieel, jammer dat er geen gebruik van gemaakt wordt.”
– “Hoge prijzen, te streng alcoholbeleid, limiet van geluid te laag. Ze zorgen wel goed voor de jeugd, maar dat is net wat saai is!”

Reactie Peter Roose

“In 2017 werd een Vlaamse vraagstelling georganiseerd over hoe het uitgaansleven in de stad Veurne is. Toen was 49 % tevreden. Hiermee scoorden we in de top 10 van West-Vlaanderen. Intussen is het aantal activiteiten in de stad voor en door de jeugd alleen maar toegenomen. In 2014 waren er in de Pallette (vroeger jeugdhuis De Doze) 11 activiteiten op jaarbasis, terwijl dit in 2018 steeg naar 25 activiteiten (waarvan 22 muziekgerelateerd) en dit jaar reeds 11 activiteiten. Ook het gebruik van Furnevent kent dezelfde tendens: 26 verhuringen in 2015 en een verdubbeling in 2018 (54)”, aldus Peter Roose.

“De lage scores op deze poll is mijns inziens een momentopname na de klachten van lawaaihinder en het optreden van de lokale politie. Een aantal horecazaken hebben tijdens de ganse kermisweek – zonder machtiging – elke avond muziek gespeeld op hun terrassen. Bewoners uit de buurt klaagden over het aanhoudend nachtlawaai”, verduidelijkt de burgemeester.

“Er is vandaag een broos evenwicht tussen het uitgaansleven en de bewoners uit de omgeving. Dit vraagt om wederzijds respect en goede afspraken. Bij het niet-respecteren van de afspraken kan niet anders dan opgetreden worden. Bij het organiseren van evenementen op het openbaar domein gelden helaas steeds méér veiligheidsrisico’s. Risico’s die moeten afgedekt worden door de organisator en door de stad. De aanwezigheid van drugs en het toenemend gebruik van zinloos geweld verhogen alleen maar die risico’s.”

“De toegankelijkheid van Furnevent voor fietsers is inderdaad problematisch. Dat wist men bij de uitbouw van het concept. In samenwerking met de WVI, de stad en ION werden de financiële middelen verzameld om twee fietspaden door de voormalige Suikersite te trekken die de fuifzaal op een veilige manier kunnen verbinden met de binnenstad. De fietspaden zullen tevens verlicht worden. De werken zouden tegen het einde van dit jaar nog kunnen aangevat worden”, besluit Peter Roose.

Daron is sinds april 2017 redacteur bij De Veurnsche Gazette. Dankzij hem kunnen we u nog sneller informeren over nieuwtjes in onze boetestad. Hij schrijft ook artikels voor zijn gemeente Alveringem. Die kan je terug vinden op Het Alveringems Nieuws.

Reacties
profile-sample2

NIEUWS VIA MAIL
Vul hier uw mailadres in en u ontvangt alle nieuwsberichten in uw mailbox.

profile-sample2


Op zoek naar weersvoorspellingen elders in de Benelux? Neem dan zeker eens een kijkje op de website en Facebookpagina van Noodweer Benelux!


NOODWEER BENELUX

NOODWEER.BE
Advertentie

© 2019 De Veurnsche Gazette - De Veurnsche Gazette is een initiatief van enkele 17-jarigen uit Veurne.